De Engelse neusriem.

Een hoge neusriem, ook wel Engelse neusriem genoemd, is een klassiek model neusriem. Het is een enkele neusriem welke sluit boven het bit en onder de bakstukken door loopt. De hoge neusriem geeft je paard genoeg vrijheid om goed te ademen, slikken, kauwen en zijn kaak te ontspannen. Je hebt hoge neusriemen in verschillende breedtes. Een hoge neusriem is altijd zacht onderlegd voor een optimaal comfort. Ze sluiten in principe met een gewone gesp, maar tegenwoordig vind je deze voornamelijk met het speciale aansnoersysteem. Bij een aansnoerneusriem is het, ondanks wat de naam doet vermoeden, niet de bedoeling de neusriem “aan te snoeren”. Deze neusriemen hebben vaak een betere drukverdeling door de zachte voering en de brede uitvoering. Vaak hebben deze neusriemen ook nog een extra uitsnijding te hoogte van het bit waardoor er minder hinder kan ontstaan. Een stang en trens hoofdstel is standaard uitgevoerd met een hoge Engelse neusriem. Ook als je met een pelham bit wilt rijden is een Engelse neusriem in principe de enige keuze die je hebt. Bij beide optomingen gebruik je een kinketting waardoor een hoge neusriem eigenlijk als enige het geschikte model heeft.

De gecombineerde neusriem

Een gecombineerde neusriem is vergelijkbaar met de Engelse neusriem, echter is een gecombineerde neusriem aangevuld met een sperriem. De gecombineerde neusriem is het meest gebruikte type neusriem. Door het gebruik van een sperriem ligt het bit stabieler in de mond van het paard, echter beperkt het je paard ook een beetje om zijn mond te openen. Het is per paard verschillend of ze een hoofdstel met of zonder sperriem prettiger vinden. De neus van het paard is erg gevoelig en fragiel, een sperriem mag dus nooit te strak worden gesloten.

De lage neusriem, ook wel Hannoveraanse of africhtingsneusriem genoemd.

De lage neusriem, sluit voorbij het bit waardoor het bit goed op zijn plek blijft liggen. De lage neusriem zorgt dus voor een stabiele ligging van het bit. Let er wel op dat je de neusriem correct afstelt en dat deze niet te laagop de neus ligt. De neusriem moet altijd op het bot liggen en niet op het zachte, zwevende gedeelte van de neus. Daarnaast moeten de neusgaten van je paard goed vrij blijven zodat de ademhaling niet wordt belemmerd. De neus van je paard is erg gevoelig en fragiel, een neusriem die te laag zit kan onprettig of zelfs pijnlijk zijn voor je paard. De lage neusriem mag niet te strak worden gesloten, er moet altijd genoeg ruimte blijven tussen de neus van je paard en de neusriem. Een hoofdstel met een lage neusriem is geschikt voor verschillende paarden. Vooral voor paarden die zich snel sterk maken kan een lage neusriem aangewezen zijn.

De Mexicaanse neusriem.

De vorm en positie van een Mexicaanse neusriem is totaal verschillend dan die van een gecombineerde, hoge of lage neusriem. De Mexicaanse neusriem is ontworpen om het openen van de mond van je paard zoveel mogelijk te voorkomen. Het is echter enorm belangrijk dat je de neusriem nooit te strak dicht doet waardoor je de mond van je paard volledig dicht snoert. Je paard moet de kaak altijd kunnen bewegen en ontspannen. Dit is belangrijk voor een fijne en ontspannen aanleuning, maar daarnaast is een te strakke Mexicaanse neusriem ontzettend oncomfortabel voor je paard. Het is van groot belang dat je een Mexicaanse neusriem altijd correct afstelt. De positie van het gekruiste deel op het neusbeen en de ringetjes bij het jukbeen moeten op de juiste positie zitten. Door de positie van een Mexicaanse neusriem geeft deze het paard veel ruimte rond de neusgaten waardoor de ademhaling niet wordt belemmerd. De Mexicaanse neusriem heeft, zodra het paard zijn mond open doet, een vrij scherpe inwerking.

Een anatomische neusriem

Een anatomische neusriem is zo ontworpen dat deze zo min mogelijk over de zenuwen en andere gevoelige punten van het paardenhoofd loopt. Er zijn verschillende modellen anatomische neusriemen. Sommige paarden hebben er erg veel baat bij en lopen duidelijk fijner en meer ontspannen met een anatomische neusriem. Andere paarden lopen prettiger met een ander model neusriem.

Pro Selected by LJ heft verschillende anatomische neusriemen in zijn gamma. Om u toch meer duidelijkheid te verschaffen maken we hier een klein overzicht.

Model Primus

Deze gecombineerde neusriem is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de gevoelige zenuwbanen die over de kaken van het paardenhoofd lopen te ontzien worden van extra druk. De neusriem is gevoerd met memory foam. Het makkelijke systeem met karabijnhaak zorgt ervoor dat de neusriem snel aangepast kan worden. Er is een sperriem voorzien maar uiteraard kan de neusriem ook zonder gebruikt worden.

Model Polidor

Deze lage neusriem is zodanig gemaakt dat de bakstukken van de neusriem weg worden gehouden van de ogen en gevoelige gezichtszenuwen doormiddel van de riem die makkelijk te sluiten is dankzij de karabijnhaak. De neusriem is voorgevormd zodanig dat er minder druk op de neusvleugels ontstaan. Deze neusriem zorgt voor een stille, stabiele ligging van het bit wat hem uiterst geschikt maakt voor jonge paarden.

Model Mythos

De neusriem MYTHOS is volledig onderlegd en gewatteerd met memory foam zodat samen met zijn vorm hij ervoor zorgt dat er minder druk op de gezichtszenuwen van het paardenhoofd ontstaat. De neusriem zorgt er bovendien voor dat het bit stabiel in de mond van het paard ligt wat dan weer de aanleuning bevorderd. Deze uiterst zachte neusriem is geschikt voor jonge paarden maar ook voor gevoelige paarden die zich een beetje sterk durven maken.

Model Gotha

De neusriem GOTHA is de combinatie van een hoge neusriem (Engelse neusriem) en een lage neusriem. Deze combinatie zorgt ervoor dat het paard zijn mond minder kan opendoen zonder dat je de neusriem dicht moet snoeren. Verder is deze neusriem anatomisch gevormd achteraan en heeft een zachte pad om de kaak te beschermen. Deze neusriem wordt ook wel dubbele neusriem genoemd. Het is niet de bedoeling dat het onderste gedeelte wordt aangespannen. De neusriem is geschikt voor paarden die makkelijk hun mond openen en helpt het bit stabiel in de mond te houden.

Model Filuma

Deze gecombineerde neusriem met afneembare sperriem is rond genaaid met een staaldraad erin verwerkt zodat de inwerking sterker is. Met de 2 gespen vooraan op de neusriem kan men de neusriem perfect positioneren. De achterkant van de neusriem is anatomisch gesneden en heeft een zachte pad om de kaak te beschermen. Deze neusriem is heel streng en wordt gebruikt voor heel sterke paarden.

Nog enkele tips

Een neusriem mag nooit worden gebruikt om de mond van het paard dicht te snoeren. Het moet mogelijk zijn om 2 vingers (plat naast elkaar) tussen de kaak van het paard en de neusriem te plaatsen. Daarnaast moeten er 2 vingers tussen het jukbeen en de neusriem liggen. 

Welke neusriem het prettigst is voor jouw paard? Het handigst is om verschillende neusriemen uit te proberen of laat je adviseren door je lesgever.

In geval je paard tijdens het rijden toch zijn mond opent kan dit verschillende oorzaken hebben. Zoek steeds de oorzaak alvorens over te stappen op een strakkere of strengere neusriem. Gebitsproblemen, een slecht passend bit, een te strenge ruiterhand kunnen ook oorzaken zijn.

Controleer steeds of de neusriem die je wil gebruiken toegestaan is in de competitie. Wedstrijden voor jonge paarden of pony hebben dikwijls andere regels. 

Onderhoud je leder, ook dat van je neusriem. Maak deze tijdig proper met lederzeep en hou het leder soepel en zacht met lederbalsem.

Related Blog Posts