Een zadel is een hele investering en je wil hier dan toch zo goed mogelijk voor zorgen. Met enkele makkelijke tips kom je al een heel eind.

Nieuw aangekocht zadel:

Wanneer je eindelijk na lang wachten je nieuw zadel ontvangt voelt het meestal nog stug aan. Vooral de zweetbladen en singelstoten geven bij de eerste rit nog niet veel comfort. Vraag steeds aan de leverancier hoe je best je zadel vezorgt maar over het algemeen kan je gerust je zadel eerst in oliën met een zachte lederolie. Breng de olie licht aan op de singelstoten en de onderzijde van de zweetbladen. De zitting en de bovenzijde hoeft niet geolied te worden, sommige ledersoorten verdragen dit niet maar onze LJ zadels kan je voor het eerste gebruik ook de bovenzijde van de zweetbladen een dun laagje olie geven. Het leder waaruit de zitting is geproduceerd is zelf al soepel.

Onderhoud van je zadel:

Belangrijk is om steeds je dekje te verwijderen. Op deze manier vermijd je dat het zweet vanuit het dekje in het leder van je zadel dringt en zo het leder vochtig maakt. Ook de singel kan je er beter afnemen. Je kan dan niet alleen meteen je singel een snelle reinigingsbeurt geven maar je zorgt zo voor minder slijtage van de singelstoten. Je zadel reinigen kan je met een vochtige spons en lauw water. Een beetje zeep kan ook geen kwaad. Gewoon even zowel de bovenzijde als de onderzijde met de spons reinigen en klaar. Hang je zadel steeds weg op een droge plaats, gebruik je graag een zadelhoes, dat kan gerust maar zorg voor een ademende stof zodat het leder niet vochtig wordt.
Je zadel hoeft echt niet iedere week geolied worden of met balsem worden behandeld. Doe dit 2 à 3 keer per jaar. Ga je regelmatig aan zee rijden, dan heeft al je leder meer bescherming nodig, dus ook je zadel.

Zadel check up:

Controleer regelmatig of je singelstoten nog in goede vorm zijn. Ook de beugelhaken en beugelriemen zijn belangrijk om regelmatig te controleren. Vooral bij de beugelriemen mag je niet gauw tevreden zijn, een beugel die afbreekt wanneer je in galop bent of bij een sprong kan kwalijke gevolgen hebben.
Je bent je bewust dat je zadel moet passen zowel voor ruiter als paard, maar ook belangrijk is het zadel 1 keer per jaar te laten nakijken door een zadelmaker. Vooral zadel met wol gevulde kussens hebben dit nodig en moeten een controle ondergaan of ze wel nog goed passen voor je paard.

Voor het onderhoud van je zadel raden wij Excellence Leather Soap aan.
Excellence Leather Soap is een intensief reinigende lederzeep op basis van natuurlijke glycerine en oliën gemaakt volgens een traditioneel familierecept. Bij gebruik van Excellence Leather Soap worden zweet, modder en vet makkelijk verwijderd.

Related Blog Posts